100 sayıdır geleceğe kök salıyoruz…

1997 yılında ilk adımını atmış bir dergi Önce İnsan. İlk zamanlar daha küçük atılan bu adımlar, zamanla hızlandı ve günümüzde 100. sayıya ulaşan, sektöründe örnek bir sürdürülebilirlik hikayesine dönüştü. Herkese aynı mesafede durmaya her zaman özen göstermiş olan dergimiz konuk ettiği kişilere işiyle, mesleğiyle, başarılarıyla ama en çok da insan yönüyle yaklaştı. Önce İnsan Dergisi her geçen gün etki alanını genişleterek bugün gelinen noktada firmamızın paydaşlarına, bürokratik noktalara, protokol üyelerine, iş dünyası temsilcilerine, ticari birliklere STK’lara, basın kuruluşlarına ve sektörde faaliyet gösteren pek çok kişi ve kuruma ulaştırılmakta. Kurulduğu ilk yıllarda kurum içi iletişimi sağlamak üzere sadece Yeşim çalışanlarına dağıtılan dergi, 2005 yılında yeniden yapılanma geçirerek firma dışındaki hedef kitlelere de dağıtılmaya başlandı.

Her sayıda insana  odaklandı

Yayımlandığı 99 sayı boyunca gerek Yeşim Tekstil gerek toplumumuz özelinde çok sayıda olay ve gelişmeye tanıklık eden Önce İnsan Dergisi adını Yeşim Tekstil kurucularından merhum Şükrü Şankaya’nın iş ve yaşam felsefesinden almakta. Adına yakışır şekilde her sayısında insana odaklanan Önce İnsan; sosyokültürel haberlerden toplumsal gelişmelere, ekonomiden siyasete, sağlıktan çevreye, teknolojiden kültür-sanata, sektörel gelişmelerden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına, spordan aktüel konulara, kişisel gelişimden modaya, dünya kültürlerinden hobilere, kentsel değerlerden psikolojiye, fütürist bakıştan son trendlere, toplumsal duyarlılıktan astrolojiye ve dünyaca ünlü hazır giyim markalarından gezilecek yerlere kadar birçok alana ilişkin gelişmeleri, yenilikleri, sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ele aldı. Bunu yaparken de hoşgörüden, insan sevgisinden, pozitif yaklaşımdan ve temel yayın ve ahlak ilkelerinden ödün vermedi. Dergimiz bu özelliklerinden güç alarak sadece firma gündemini değil, ülke ve dünya gündemini de hem kapaklarına hem sayfalarına taşıdı.

1997 yılı haziran ayında Yeşim çalışanlarının yer aldığı kapak görseli eşliğinde ilk sayısı yayımlanan dergimizde “2010 yılına birlikte girelim”, “Bir yılı böyle geçirdik”, “Yeşim çevre bilinci oluşturuyor”, “Yeşim Çocuk Kulübü kuruluyor”, “Ali Usta’nın mutfağından” ve evlenen, çocuğu olan, yakını vefat eden Yeşimlilere yer verilen “Yeşim Ailesinden haberler” yer almıştı. 12 sayfalık bu ilk sayıyı önemli kılan bir başka konu da kurucumuz merhum Şükrü Şankaya’nın “55’den 97’ye: İş hayatında 42 yıl” başlıklı özel bir röportaj çalışmasına yer verilmesi oldu.

Dergimizin ilk sayısında bir giriş yazısı kaleme alan Kurumsal İletişim Direktörümüz Dilek Cesur da okurlara seslenerek, her iki ayda bir bu satırlar aracılığı ile onlarla birlikte olacaklarını belirterek, okurların firma ve Yeşim Ailesi özelindeki haberleri takip etme şansı bulacaklarını ifade etmiş. Cesur yazısında bugüne kadar Yeşim Ailesi olarak önlerine koydukları hedeflere daima ulaştıklarının altını çizerek, bundan sonraki büyük hedeflere de birlik, beraberlik ve çalışma azimleriyle hep birlikte ulaşacaklarına değinmiş. Cesur yazısında Önce İnsan Dergisi’nin Yeşim Ailesi üyelerine ait olduğunu dile getirerek, derginin sayfalarının herkese açık olduğunu ve okurları ile birlikte büyüyüp gelişeceğini de sözlerine eklemiş.

Dergimizin ilk sayısında giriş yazısıyla tüm Yeşimlilere seslenen firmamızın CEO’su Şenol Şankaya da, “Kendinizi bulacağınız bu dergide firmamızla ilgili haberler, başarılar, etkinlikler ve birbirimizi daha iyi tanıyacağımız köşeler olacak. ‘Önce İnsan’ adıyla yayınlanacak olan dergimiz adından da anlaşılacağı gibi özellikle insanı, manevi değerleri ve iletişimi temel ilke olarak alıyor. Kurulduğumuz günden beri var olan, firmamızı bulunduğumuz noktalara getiren bu değerlere hep beraber sahip çıkıp, birbirimize saygı, sevgi ile yaklaştığımız ve birlik beraberlik içinde olduğumuz sürece geleceğe daha emin adımlarla ilerleyebiliriz.” ifadelerini kullanmış.

Ortak paydaları Önce İnsan oldu

Dergimizin 99 sayılık tüm geçmişine baktığımızda firma haberlerine, sektörel haberlere, dünyaca ünlü hazır giyim markaların yöneticilerine ait özel açıklamalara, Yeşim çalışanlarıyla yapılmış söyleşilere ve ünlü siyasetçi, sanatçı, sporcu, iş adamı, STK temsilcisi, gazeteci, yazar ve moda tasarımcılarıyla yapılmış özel röportajlara rastlamak mümkün. Tüm bu içerik çeşitliği zamanla sayfa sayısının arttırılmasını gerektirdi ve 12 sayfa ile başlayan Önce İnsan Dergisi yolculuğu, bugün gelinen noktada 34 sayfaya ulaştı. Her sayısında okuyucularını birbirinden farklı konu ve konuklarla buluşturan dergimiz, bugüne kadar birçok ünlü kişiyi de sayfalarına taşıdı.

Dergimizin 99 sayılık bu serüveni boyunca firmamızın kurucusu merhum Şükrü Şankaya başta olmak üzere 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel, Devlet Eski Bakanı Nimet Çubukçu, Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, İHKİB Eski Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Diplomat, Siyasetçi ve Yazar Şafak Pavey, sanatçılar Perran Kutman, Müjdat Gezen, Hülya Koçyiğit, Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Gülben Ergen, Şevval Sam, Haluk Levent, Mercan Dede, Ethel Mulinas, Tuba Ünsal, Neriman Uğur gibi çok sayıda ünlü bizlere konuk oldu.

Dergimizin sayfaları ayrıca Eğitmen – Yazarlar Suna Tanaltay, Doğan Cüceloğlu, Sunay Akın, Ayşe Kulin, Üstün Dökmen, Ahmet Şerif İzgören, Oyuncu – Yazar İclal Aydın; yazarlar Nermin Bezmen, Buket Uzuner; Psikiyatrist – Yazar Prof. Dr. Yankı Yazgan, AKUT Kurucu Başkanı Nasuh Mahruki, Dünya Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Eski Başkanları Harry van Dalfsen ve Vassilis Masselos, Orkestra Şefi İnci Özdil, Sunucu – Oyuncu – Şovmen – Televizyon programcısı Beyazıt Öztürk, Halkla İlişkiler Duayeni Betül Mardin, Profesyonel İletişimci – Yazar Salim Kadıbeşegil, Profesyonel İletişimci – Akademisyen Prof. Dr. Haluk Gürgen, Sosyal Girişimci Hülya Denizalp, UN Global Compact Eski Yönetici Direktörü George Kell, TEMA Vakfı Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca, gazeteciler Çetin Altan, Can Dündar, Kürşat Başar, Ayşe Arman, Tenisçi Marsel İlhan, Fütürist Yazar Ufuk Tarhan, Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, Sosyal Girişimci Ece Çiftçi, Eski model, Ajans Sahibi ve Öğretim Görevlisi Başak Gürsoy gibi ünlüleri ağırlama şansı buldu.

Dergimizin öne çıkan diğer ünlüleri arasında Global Compact Türkiye Eski Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden, İmaj Danışmanı Özlem Çakır, Kişisel Gelişim Uzmanı Rüzgar Mira Okan, Basketbol Oyuncusu Enver Büker, TGSD Eski Başkanı Cem Negrin, Kişisel Gelişim Uzmanı – Yazar Prof. Dr. Acar Baltaş, Profesyonel Yönetici – Danışman Günsan Çetin, Ekonomi Gazetecisi – Yazar M. Rauf Ateş, Guiness Türkiye Eski Temsilcisi Orhan Kural, Yalın Enstitü Derneği Kurucu Başkanı Yalçın İpbüken, Astrolog Hakan Kırkoğlu, Bursaspor Eski Antrenörü Ümit Kayıhan ve İş adamı Serdar Bilgili de yer aldı.

Tasarımın gücü modada can buldu

Dergimiz 99 sayılık geçmişi boyunca moda tasarım dünyasının ünlü simalarını da konuk etti. Bunlar arasında Bahar Korçan, Özlem Süer, Ümit Ünal, Yıldırım Mayruk, Vural Gökçaylı, Arzu Kaprol, Faruk Saraç, Günseli Türkay, Deniz Kaprol, Simay Bülbül, Mehtap Elaidi, Atıl Kutoğlu, Dilek Hanif, Nejla Güvenç, Gamze Saraçoğlu, Ayşe-Ece Ege, Önder Özkan, Ezra-Tuba Çetin, Ozanhan Kayaoğlu, Funda Seçal, Önder Özkan, Zeynep Tosun, Hatice Gökçe, Özgür Masur, Gül Ağış ve Bora Aksu yer aldı.

Önce İnsan kapak tasarımlarında kilometre taşları

Önce İnsan Dergisi 100. sayıya ulaşana dek her sayısında belirli bir temayı ya da firma, ülke, dünya gündemine ait bir konuyu kapağa taşıdı. Bu tasarımlardan kilometre taşları olarak adlandırılabilecek her 10 sayının kapaklarına yansıyan başlıklara bakacak olursak 10. sayı kapağında Ramazan ayının, 20. sayı kapağında 20. sayısına ulaşan dergimizin ve 30. sayı kapağında ise dergimizin 5. yılının konu edildiğini görmek mümkün. Dergimizin sonraki yıllarda Önce İnsan Gazetesi ile birlikte dönüşümlü yayımlanmasından dolayı 90. sayıya kadar birer sayı atlayarak bakacak olursak da kapak başlıklarının şöyle sıralandığını görmekteyiz: 41. sayı kapağı; “Avrupa Birliğine hazırız”, 51. sayı kapağı; “Kadına şiddete hayır”, 61. sayı kapağı; “Cumhuriyetimiz 85. yılında, Atamızın izinde 25 yıldır daha refah bir Türkiye için üretiyoruz” 71. sayı kapağı; “Rotamız tam yol ileri”, 81. sayı kapağı; “Hazır giyim renkleniyor” ve 90. sayı kapağı; “Dostluğu, Sevgiyi, Yeteneklerini, İnsanları, Çevreyi, Gönüllülüğü, Kendi değerini FARK ET!”.




Önce İnsan: “100. sayıdır aynı izi taşıyoruz” videosuna yandaki QR koddan ulaşabilirsiniz.