Milano Luigi Comerciale Bocconi Üniversitesi Ekonomi Yönetimi ve Finans bölümünden 2014 yılında mezun olan ve sonrasında İstanbul’da bir finans şirketinde bir süre görev yapan Selim Şankaya, profesyonel kariyerine 2015 yılından itibaren aile şirketi olan Yeşim’de devam etti. 2015 yılında Yeşim’in Mısır’daki yatırımlarından olan Jade Textile’de genel müdür olarak görev alan ve bölgedeki üç fabrikanının günlük operasyonel faaliyetlerinin sorumluluğunu üstlenen Şankaya, Yeşim Grubu altında hayata geçirilen son organizasyon değişikliği sonrasında grubun Co CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Şankaya, 2016 yılında oluşturulan Yeşim Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin başkanlığını da yürütmekte. Sayın Selim Şankaya ile grubun gelecek vizyonunu, bu vizyona uygun olarak şekillenen gelecek stratejilerini ve mevcut değişim – dönüşüm sürecini konuştuk.
Yeşim çatısı altında bugüne dek yürüttüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeşim olarak 38 yıldır dünyanın önde gelen markalarının stratejik üretim ortağı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda birbirinden değerli adımlar atarak firmamızı geleceğe taşıyacak çalışmalar gerçekleştirme şansı bulduk. Ben de ailemizin tekstil ve hazır giyim sektöründe görev alan üçüncü nesil temsilcisi olarak, Yeşim’de finans ve İhracat dahil çeşitli departmanlarda görev yapma şansı buldum. 2015 yılında grubumuzun Mısır’daki yatırımlarından olan Jade Textile’de genel müdürlük görevini üstlendim. 2017 yılının başından bu yana, Mısır’da bir fabrika ve boyahane inşa etmek için 65 milyon dolarlık bir yatırıma öncülük ederek, Kahire ve İskenderiye’deki fabrikalara ilave olarak İsmailiye’de üçüncü bir tesisi ekledik. Yeni fabrikanın kurulumunu, yapılanma sürecini ve yönetim ekibinin oluşturulması adımlarını yönetme şansım oldu.
Sonrasındaki süreçte Mısır’daki üç fabrikamız olan Kahire, İskenderiye ve İsmaiye’nin günlük operasyonel faaliyetlerini yürüttüm. Mısır’da üretim hatlarımızda Nike ve Under Armour’a yönelik üretim gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda her iki şirketle yürütülen stratejik ilişkilere de liderlik ettim. Üretim hedeflerimizi tutturmak ve hedeflere ulaşmada operasyonun verimli ve etkili çalışması adına sorumluluğum oldu. Gelinen noktada hayata geçirdiğimiz son organizasyon değişikliği ile grubumuzun Co CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaya başladım.
Mısır’daki üretim tesislerinin yönetimi noktasında stratejik bir görev üstlenmiş durumdasınız. Bölgede faaliyet gösteren bir Türk firmasının üst düzey yöneticisi olarak bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan son yıllardaki değişim ve gelişim sürecini nasıl görüyorsunuz?
Kuzey Afrika’nın en büyük ekonomilerinden biri olan Mısır, herkesin bildiği üzere kadim bir medeniyetin mirası üzerinde yoluna devam ediyor. Ülke, köklü bir geçmişe ve derin bir kültüre sahip. Siyasi açıdan yakın tarihte önemli iniş çıkışlar yaşanan ülkede endüstriyel üretim yükselişte. Bunda ülkeden özellikle Amerika pazarına uygulunan 0 gümrük uygulamasının payı büyük. Bu avantaj bizim için de bölgeyi yatırım yapılabilir bölgelerden biri kıldı. Mısır’da olmaktan ve burada üretim yapmaktan memnunuz. Ancak toplum dinamikleri açısından Türkiye’den farklı yönleri olduğu bir gerçek. Bu gerçekten hareketle ülkenin kat etmesi gereken daha yolu olduğunu söylemek mümkün.
Jade Tekstil olarak hazır giyim sektöründe bölgenin önde gelen üreticileri arasındayız. “2020 Mısır Konfeksiyon İhracatı” sonuçlarına göre son 3 yılda üst üste “En büyük hazır giyim – konfeksiyon ihracatçısı” olma başarısı elde ettik. Buradaki üretim tesislerimizde daha çok spor kıyafet üretimi gerçekleştiriyoruz. Bölgede 6 bin 500’u bulan bir istihdam seviyesine ulaştık. İsmailiye (Ismalia) fabrikasının da tam kapasiteye ulaşması ile bölgedeki istihdamımızı yaklaşık 10 bine çıkaracağız. Günlük yaklaşık 100.000 adetlik üretimimiz var. Mısır’da gerçekleştirdiğimiz toplam yatırım tutarı da İsmailiye (İsmalia) fabrikası ile birlikte 150 milyon doların üzerine çıkmış durumda.
Ortalama bir büyüme seviyesine sahip karma bir ekonomi modeline sahip olan Mısır da, son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın tehdidinden etkilendi. Firma olarak biz de üretim hacmimizde kayıp yaşadık. Bölgede faaliyet gösteren çok sayıdaki Türk şirketinde de benzer sorunların yaşandığını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde söz konusu bu kayıpları hızla telafi ederek eski seviyelere ulaşıp sonrasında da bu seviyeleri geçebileceğimize inanıyoruz.
Amerikalı firmaların Çin’den alımlarını azaltma planlarına bağlı olarak Türkiye gibi alternatif ülkeleri radarına aldığını biliyoruz. Sektör temsilcileri olarak gerekli kapasite ve modernleşme yatırımlarını devreye alırsak, önümüzdeki dönemde Amerika’dan, Çin’e alternatif olarak gelebilecek sipariş taleplerine yanıt verme şansı bulabiliriz. Sektörümüz açısından 2021 yılı oldukça hareketli geçecek gibi görünüyor. Türkiye bu talebe hazırlanmalı ve tüm planlamalarını buna göre revize etmeli.
Yeşim Grup’un yeni bir değişim ve dönüşüm sürecinin içinde olacağının sinyalini son çalıştay programında vermiştiniz. Yeşim için neler öngörüyorsunuz ve Yeşimliler yakın gelecekte ne tür değişimlere tanık olacak?
Tüm yönetim ekibimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde grubumuzun 5 yıllık stratejisini ve uzun vadeli hedeflerini belirlemiş bulunuyoruz. En son 2016 yılında yaptığımız kapsamlı strateji çalışmamızda, 2020 yılı için koyduğumuz birçok hedefe büyük ölçüde ulaştık. Geçtiğimiz 4 yılda koyduğumuz büyüme ve müşterilerimiz nezdinde stratejik ortak olma hedeflerimizi başarıyla gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Verimli geçen son çalıştay programı sonrası ise asıl yolculuğumuz başladı.
2025’e giden yolda, stratejimizi müşteri odaklılık ve memnuniyetini arttırmak üzerine kurguluyoruz. Müşterilerimiz nezdinde stratejik ortak olmanın yanında, hedefimizi müşterilerimizin değişilmez ve vazgeçilmez partneri olmak olarak bir üst seviyeye çıkardık. Bunu başarabilmek için her zaman olduğu gibi olmazsa olmazımız ‘performans’ olacak. Yani, zamanında yükleme, kalite, sürdürülebilirlik, numune ve ürün geliştirme hızımız gibi konular hepimizin önceliğinde olacak. Performansın yanında önümüzdeki 5 yıl odaklanacağımız diğer konular ise büyümenin sürdürülebilir ve sağlıklı yönetimi, dijitalleşme, ürün ve süreçte yenileşmek, organizasyon yapımız, KPI ve performans yönetiminde yeniliğe gitmek olacak. Amacımız, çalıştaylardan çıkmış uzun vadeli hedeflerimizi, tüm organizasyonumuz genelinde süreç KPI’larına kadar indirip izlenebilir ve şeffaf bir performans sistemiyle yönetmek olacak. Türkiye’de ve bulunduğumuz bölgelerde, sektörümüz ve firmamız için önümüzde büyük fırsatlarla dolu 5 yıl bizi bekliyor.
Daha dinamik, hızlı ve birbiriyle eş güdümlü bir yönetim anlayışı ile hareket etmek üzere hayata geçireceğimiz yeni organizasyon şeması ile 2021’in yeni bir yapılanma sağlayacağını düşünüyoruz. ‘Dönüşüm başladı – Geleceğe odaklanıyoruz’ sloganı ile yürüttüğümüz bu değişim dalgasını iş süreçlerimizin çoğunda gözlemleme şansı bulacağız. Planladığımız söz konusu dönüşüm adına gerekli alt yapı çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. 2021 yılının hepimize yeni ufuklar, yeni hedefler ve güzel değişiklikler getireceğine inanıyoruz. Büyüyen bir grup olan Yeşim’de herkese çok büyük fırsatlar ve büyük bir gelecek var. Bugüne kadar gösterdiğimiz başarılı sonuçlar için ve Yeşim’i şu anda bulunduğu konuma hep birlikte getirdiğimiz için tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, onları Yeşim Vizyon 2025 yolunda hep birlikte, sağlam adımlarla yürümeye davet ediyorum. Birlikte güçlü olduğumuzu biliyorum ve hep birlikte senkronize bir şekilde yol aldığımız sürece koyduğumuz her hedefe ulaşacağımızdan eminim.
Yeşim’deki bu değişim ve dönüşüm sürecinde siz kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
Yeşim, büyük hedefleri olan ve geçmişte yaşadığı bazı badireleri de güçlü alt yapısı, nitelikli insan gücü ve birlik beraberlik duygusu ile aşmayı bilmiş bir firma. Bundan sonra da bu özelliklerimiz değişmeyecek ve üstüne yeni özellikler eklenecek. Gelecekte var olmak adına farklı kaslarımızı da kullanmak durumundayız. Bizi bugünlere getiren değerler geleceğe taşımakta yeterli olmayabilir. O nedenle yeni dönemde ben de söz konusu bu yeni kasların kullanılması adına üzerime düşeni yapacağım ve gelecek stratejilerimizi oluşturma konusunda liderlik etmeye devam edeceğim. Yolumuz uzun ve meşakatli olsa da hedef ve strateji odaklı olduğumuz sürece geçmişte olduğu gibi gelecekte de başarılar elde edeceğimize ve varmak istediğimiz noktaya varacağımıza yürekten inanıyorum.
2021’de odaklanacağımız konular ve projeler neler olacak?
2021’de büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir yönetimi en önemli başlıklarımızdan biri olacak. 4 ana lokasyonumuzu (Türkiye, Mısır, Ağrı, Moldova) bütünsel olarak izleyebileceğimiz ve üretim potansiyel ve kapasitelerini hizalayarak standartlaştıracağımız projelerimiz olacak. Bunlardan en önemlisi de modernizasyon çalışmaları ile otomasyon projelerimiz olacak. Bilgi akışının hızlanacağı, sistemden anlık verilere kolaylıkla erişilebilen kişiye bağlı olmayan dijitalleşme çalışmaları planlıyoruz.
Yıllardır müşterilerimiz ve iş ortaklarımız nezdinde “Yeşim bu işi yapar” algısının yanına, Yeşim markasına “Yeşim geleceği tasarlarken iş ortağınızdır” sloganını eklemek istiyoruz. Müşterilerimizle ve iş ortaklarımızla birlikte projeler yürüterek daha inovatif ürün yaklaşımları ile müşterilerimizde fark yaratacak projeler ortaya koyma hedefinde olacağız. Ortak hedefe doğru giderken tüm üretim yerlerimizde çalışan herkesin bu hedefe hizalanmasını ve müşteri odaklılığını temel alan projelerimiz olacaktır.
Firmamızın 2025 vizyonuna uygun olarak çalışmalarımıza bundan sonra da devam ediyor olacağız. Hali hazırda 3 ülkede ve 4 farklı bölgede üretim yapıyoruz. Operasyonlarımızın daha da mükemmelleşmesi ve bilgi akışıyla üretimin standardizasyonunu sağlamak son derece önemli. Bunun için önemli projelerimiz olacak, modernizasyon çalışmalarına daha da odaklanacağız.
Yeşim’in toplumsal cinsiyet eşitliği politikasına paralel olarak çalışmalarını sürdüren Yeşim Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin de başkanısınız. Geldiğimiz noktada komitenin eylem planlarını ve bugüne kadar kat ettiği yolla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Komitemiz, fabrika bünyesindeki farklı bölümlerin temsilcilerinin katılımı ile birlikte 2016 yılında kuruldu. Toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımızı, fabrika bünyesindeki farklı bölümlerin temsilcilerinin katılımı ile oluşturulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi aracılığı ile sürdürüyoruz. Komitemizin üyeleriyle belli aralıklarla bir araya gelerek toplantılar gerçekleştirmekte ve gündemin gerektirdiği aksiyonları almaktayız.
Yeşim olarak tüm iş süreçlerimizde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği yaklaşımını benimsiyoruz ve ulusal / uluslararası platformlarda liderlik yapma vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu kapsamda Global Compact ve WEPs imzacısı olarak uluslararası network ağında faaliyetlerimizi paylaşıyoruz. Önce İnsan felsefemiz ışığında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konusunda programlar ve faaliyetler yürütüyoruz. Firma olarak 2016 yılından bu yana Toplumsal Cinsiyet Eşitliği politikamız var. Üst yönetimimiz, toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitemiz ve hukuk müşavirlerimiz tarafından oluşturulan bu politikanın, cinsiyet eşitliğini ilke edinen firmamızda titizlikle uygulanacağını, takip ve kontrolünün yapılacağını taahhüt ediyor. Tüm çalışmalarımızı bu kapsamda yürütüyoruz. Çalışanlarımıza ve iş ortaklarımıza toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirme amaçlı çeşitli eğitimler ve faaliyetler düzenleyerek farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz ve böylelikle her türlü ayrımcılığı önlemeye çalışıyoruz.
Komitemizin gelecek hedefleri arasında; politikamızın yaygınlaştırılması, uygulanan tüm politikaların toplumsal cinsiyet eşitliği politikamızla hizalanması, üst yönetimde toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının arttırılması, müşterilerimize toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yapılan çalışmaların aktarılması ve ana tedarikci-fason firmalarımızda toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının başlatılması gibi konu başlıkları yer alıyor.
Röportaj: Hakan Oğuz