Şenol Şankaya’dan…

Şenol Şankaya

Genel olarak hem dünya hem ülkemiz için çok zor geçen bir yılın ardından 2021’in ilk çeyreği de bitmek üzere. İçinde bulunduğumuz Mart ayı, tüm dünyayı gerek sosyal, gerek ekonomik açıdan olumsuz etkileyen küresel salgın felaketinin ülkemizde yayılmaya başlamasının yıldönümü. Genel olarak umutlu olduğumuz ancak pandeminin etkilerinin devam edeceğini öngördüğümüz bir yılın içindeyiz. 2021’in gerek sektörümüz gerek firmamız adına daha hareketli, dinamik ve başarılı geçmesini ümit ederim.

2020 yılı ekonomik parametrelerine bakıldığında Türkiye ekonomisinin son çeyrekte yüzde 5.9 oranında büyüme kaydettiğini, yılın genelinde ise yüzde 1.8 oranında büyüdüğünü görmek mümkün. Ülke ihracatının da bir önceki yıla göre yüzde 6.3’lük düşüşle 169,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ancak aralık ayındaki rekor değerin ve yılın son çeyreğinde sergilenen ihracat performansının gelecek adına ümit verici olduğunu söyleyebiliriz. Yaşanan her şeye rağmen bu süreçte hazır giyim sektörünün de bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 3.1’lik düşüşle 2020 yılında ortaya koyduğu 17,1 milyar dolarlık ihracat performansı ve grup şirketlerimizin sergilediği azim de takdire şayan. Yeşim Grup olarak 2020 yılını yüzde 5’lik küçülme, 366 milyon dolarlık ciro ve 332 milyon dolarlık ihracat değeri ile kapattık. Hedefimiz 2021 yılında yüzde 15’lik bir büyüme sağlayarak çalışan sayımızı 15 bin kişiye çıkarmak.

Her ne kadar 2020’yi zor bir yıl olarak tanımlasak da yıl içinde gerçekleştirdiğimiz organizasyonlarla firmamızın gelecek vizyonuna odaklanma şansı bulduk. Bunlardan biri de “Vizyon 2025 dönüşüm başladı” mottosu ve “Geleceğe odaklanıyoruz” sloganıyla gerçekleştirdiğimiz çalıştay programımız oldu. Çalıştay çıktılarından hareketle Yeşim Grubu’nda 5 yıllık hedeflerimizin ana temalarını büyüme, inovasyon ve hızın oluşturacağını söyleyebiliriz. Bunun için iletişimimizi de kuvvetlendirerek çok daha efektif, etkin ve hızlı bir yönetim anlayışı benimseyeceğiz. Bu süreçte hedeflerimizin yayılımını ve performans yönetimini daha sağlıklı yapmak da bizim için bir başka önemli konu olacak. İşte tüm bu gerekçelerle Yeşim Grubu’nda organizasyon yapısında da bir takım değişiklikler yaptık. Yetkinliklerimize ve daha güçlü noktalara odaklandığımızı düşündüğümüz bu yeni organizasyon yapımızla 2025 stratejilerimize ulaşmayı hedefliyoruz. Daha dinamik ve birbiriyle eş güdümlü bir yönetim anlayışı ile hareket etmek üzere hayata geçirdiğimiz bu yeni organizasyon şeması içinde görev alan üçüncü nesil genç jenerasyonun, yönetim kademesinde önemli bir sıçrama tahtası rolü üstleneceğine de yürekten inanıyorum.

Global oyuncu olma misyonumuza uygun olarak Amerika pazarına satış yapabilmek için Mısır’da başladığımız üretim yolculuğumuzda da önemli gelişmeler kaydetmiş durumdayız. 2008 yılında İskenderiye şehrinde devreye aldığımız ilk tesisin ardından Kahire’deki ikinci tesisimizi hayata geçirmiştik. 2019 yılında İsmailiye’de faaliyete geçen üçüncü tesisimizle birlikte bölgede ciddi bir büyüme eğrisi yakaladık ve Jade Tekstil ile üst üste üçüncü kez Mısır’ın en büyük hazır giyim – konfeksiyon ihracatçısı olduk. Bu başarıda emeği olan tüm Yeşimlileri tebrik ediyorum.

Global arenada kaydettiğimiz bu önemli başarının yanı sıra, bizi motive eden birbirinden değerli başka başarı hikayelerine de imza attık. Her yıl olduğu gibi bir çok farklı kurumun yaptığı araştırmada ihracatımız ve ciromuzla üst sıralarda yer alarak listelerdeki yerlerimizi koruduk. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) organize ettiği girişimcilik programı Techxtile Start-Up Challenge’da YSMGUARD Maske Projemizle kurumsal kategoride üçüncülük ödülünü aldık.

Bir diğer önemli gelişme de Nike’ın 2025 stratejileri kapsamında “Kadınların güçlendirilmesi” temasıyla Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi’ne (ICRW) “Tekstilde Cinsiyet Eşitliği” konusunda yaptırttığı araştırmada en iyi örnek olarak gösterilmemiz oldu. Kadın Dostu Markalar Platformu tarafından bu yıl ilk kez organize edilen “Kadın Dostu Markalar Özel Ödülleri” töreninde Farkındalık Ödülü ile Tüketici Özel Ödülü’nü almak da bize ayrıca büyük gurur verdi.

Ayrıca Fast Company Dergisi tarafından hazırlanan ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “50 Sürdürülebilirlik Lideri” listesinde 21. sırada yer almam da bu konuda yıllardır sürdürülebilirliği odağına almış bir kişi olarak beni çok mutlu etti. Çabaların ve çalışmaların bu şekilde ödüllendirilmesi ve elde ettiğimiz tüm bu başarılar gelecek adına bize daha fazla ilham veriyor ve hep daha ileriye gitmek için cesaretlendiriyor.

Yeşim Grup olarak daha nice başarılar elde etmek dileği ile…